Overstap van zomer naar herfst

Het laatste weekend van oktober is het weer zover, dan gaat de wintertijd in. De klok wordt een uur achteruit gezet, de nacht van zaterdag naar zondag springt de klok van 2:59 naar 2:00 ipv 3:00. Dit betekend een uur langer uitslapen zondag, maar helaas ook dat het een uur eerder donker wordt.

In de ochtend in het donker de deur uit en in het donker in de avond weer thuiskomen is bijna een feit. Desondanks kunnen we toch het zonnetje en wat kleur in ons leven brengen, dus hup weg met die grauwe gezichten en volg onderstaande tips voor een lekkere wakeup ondanks dat het buiten donker is, regent, sneeuwt en koud is.

Begin je dag met een vast ritueel, dit doe je dagelijks zowel op werk- en vrijedagen. Dit zorgt voor regelmaat en structuur en minder stress in de ochtenden. Voor ieder is dit een ander ritueel, de een doucht in de avond de ander in de ochtend. Sommige mensen zijn niet aanspreekbaar voordat ze koffie hebben gedronken. Gelukkig ben ik zelf niet zo een persoon, maar mijn bui hangt wel enorm af van hoe mijn ochtend is verlopen. Daarom heb ik wat tips bedacht die mijn ochtend en hopelijk ook de jouwe wat makkelijker zullen gaan maken.

Tip 1: Muziek

Start de dag met vrolijke gezellige muziek. Of dit nou zomer deuntjes zijn of dat je al meezingt met de kerstliedjes, het gaat erom dat jij er vrolijk van wordt. Tip: woon je nog thuis of samen en de rest slaapt nog? Doe dan een koptelefoon op!

Tip 2: Waterpret

Niet iedereen houdt van douchen in de ochtend, maar toch zou je het eens uit moeten proberen, helemaal als je met moeite wakker wordt. Heerlijk toch wakker worden onder een warme douche terwijl het buiten alleen maar kouder wordt. En om de waterpret goed af te sluiten en goed wakker te worden plens je na afloop een kleine hoeveelheid koud water in je gezicht. Geloof me wakker wordt je er wel van!

Tip 3: Slaapritme

Hoe heerlijk is het om je verloren uurtjes slaap in te halen onder de warmte van je deken, terwijl om je heen ijskoud is. Dit soort ochtenden zijn natuurlijk heerlijk als je vrij bent, maar als je er vroeg uit moet wordt het je extra moeilijk gemaakt. Zorg dus voor voldoende nachtrust, zodat wanneer je wekker afgaat jij uitgerust je bed uitstapt en je niet nog een keer omdraait.

Tip 4: Wekker

Snoozen is de grootste fout die je kan maken, geloof me ik spreek uit ervaring. Ik ben zo gewend aan het snoozen dat het nu moeilijk af te leren is. Je denkt dat je langer slaapt omdat je aan het snoozen bent en er dus later uitgaat dan je eerste wekker. Hier ga je dus de fout in, je bent veel uitgeruster als je in een keer je bed uitgaat. Dus zet je wekker de tijd dat je eruit moet pas en niet eerder.

Tip 5: Biologische klok

Vaak als je een vast ritme krijgt qua slapen en opstaan, creëer je een biologische klok. Op een geven moment zal zelfs gaan gebeuren dat je voor je wekker al wakker wordt. Draai je dan niet nog een keer om, nee stap je bed uit, desnoods ga je lekker voor de tv hangen of iets nuttigs doen. Maar terug in bed stappen is een absolute NO GO! Jouw lichaam geeft namelijk aan dat die genoeg slaap heeft gehad, door meer slaap te geven wordt je juist nog moeier dan voorheen.

Tip 6: Voorbereiding

Er wordt niet voor niks gezegd dat de voorbereiding het halve werk is. Maak je lunch alvast de avond van te voren klaar, kies je outfit alvast uit en leg die ook klaar. Kort gezegd doe alles wat je in de ochtend tijd en stress bespaard. Het zal in het begin even omschakelen zijn maar je zal zien dat wanneer je eraan gewend bent je je een stuk beter gaat voelen in de ochtenden en zo start je je dag zonder gehaast en gestress

Tip 7: Turn on the heat

Stel je thermostaat in om warm te worden terwijl jij wakker wordt, zodat het niet zo koud is in je huis zoals buiten. Niet iedereen heeft de luxe om een timer te kunnen instellen op zijn verwarming. Dus ben jij een van die personen net zoals ik die dat niet kunnen? Zet dan je verwarming aan net voordat je onder de douche springt, zo is het lekker warm als jij eruit komt.

Tip 8: The best meal of the day

De meningen verschillen hierover, maar vroeger mocht ik de deur niet uit voordat ik had ontbeten. Het ontbijt was namelijk volgens mijn moeder de belangrijkste maaltijd van de dag. Tegenwoordig is dat een stuk minder geworden helemaal als je kijkt naar Intermittent vasten, daar vertel ik binnenkort meer over. Mijn tip voor ontbijt zorg ervoor dat het iets lekkers is waar je van houdt en waar je voor je bed uit wil komen.

Tip 9: Licht

Als je slecht slaapt, dan maakt je lichaam te weinig melatonine aan. Dit is een stofje die je lichaam aanmaakt zodra het donker is om je heen, hierdoor val je in slaap. Doe in de ochtend precies het tegenovergestelde, maak gebruik van het licht. Okee voor je partner of huisgenoten is dat wat minder maar gelukkig kunnen tegenwoordig de slaapkamer deuren dicht. Zodat jij mooi de lichten aan kunt doen, hierdoor voel jij je veel sneller energieker.

Tip 10: Huisdierenliefde

Heb je nog steeds moeite na al deze tips? Schaf dan een kat of een hond aan en leer ze aan dat ze je moeten wekken. Ik garandeer je dat je wakker wordt, maar aan je humeur kan ik dan niet veel doen.

Heb je zelf nog meer tips? Ik hoor het graag via de reacties onder deze blog.

Foto bron: 📸 Elena Piperaki

Een gedachte over “Overstap van zomer naar herfst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s